• 1e Daalsedijk 192 •
3513 TH
UTRECHT • Kaartje en Route • Tel. 030 2322885 • E-mail: leeuw16@gmail.com |
Een serie over winkeliers, handelaren, reparateurs en bouwers aan de hand van een standaard vragenlijst.
1) Winkelier, reparateur of bouwer? Hoe is dat bij jou verdeeld?
De meeste tijd besteed ik aan het bouwen van trekharmonica's. Daarnaast, maar niet minder belangrijk, voer ik veel reparaties, stemwerk en restauraties uit. Ook geef ik les aan groepen en treed op met een trio, duo of alleen op.
2) Hoe ben je zo in je vak terecht gekomen?
Zon 25 jaar geleden is het allemaal begonnen. Ik speelde toen op een Hohner 'Club' en ik wilde graag een kleinere betere trekharmonica hebben. In die tijd was er naast een 'Goudbrandje' (als je er al eentje kon vinden) niets te koop en bovendien liet mijn budget het niet toe om een nieuw instrument aan te schaffen. Ik ben van huis uit handig in hout en metaalbewerking dus heb ik toen maar besloten zelf een trekharmonica te gaan bouwen. Ik was pas verhuisd uit Valkenswaard waar ik een klusjesdienst had en veel ervaring had opgedaan in het maken van meubels en snaarinstrumenten. Het bouwen van mijn eerste trekharmonica is me zo goed bevallen dat ik daar uiteindelijk meer mee ben gaan doen tot wat het nu is.
3) Ben je ook rechtstreeks/zelfstandig importeur en waarvan?
Nou nee, de instrumenten die ik verkoop zijn vrijwel alleen mijn eigengebouwde trekharmonica's naast een enkel tweedehands instrument wat ik wel eens verkoop. Mijn eigen instrumenten verkoop ik natuurlijk rechtstreeks aan mijn klanten.
4) Welke werkzaamheden zorgen voor het grootste deel van de omzet? Wat heeft het zwaarste accent?
In het bouwen van harmonica's gaat bij mij de meeste tijd zitten. Per jaar kan ik zo'n 10 instrumenten bouwen. Het is geen vetpot, de kosten van de werkplaats, machines en het onderhoud zijn hoger dan wat ik met het bouwen verdien. Om toch een inkomen te hebben doe ik dan ook veel reparaties, vooral als ik er financieel wat minder gunstig voor sta. Het grootste deel van de omzet komt voort uit deze activiteiten. Verder zijn er dan nog de optredens en de trekharmonicalessen die ik geef. Momenteel heb ik vier lesgroepen met in totaal zo'n 25 leerlingen. Daarnaast word ik wel eens gevraagd om een trekharmonica workshop te geven (bijvoorbeeld in de Glind of Groesbeek). Zelf geef ik twee keer per jaar een workshop 'Trekharmonica reparaties' in mijn eigen werkplaats.
Vorig jaar ben ik gelukkig weer begonnen met optreden. Dit geeft mij financieel weer wat rust. De druk op reparatiewerk is daarom nu wat minder hoog wat me weer meer tijd geeft voor de trekharmonica nieuwbouw, datgene wat ik eigenlijk het liefste doe.
5) Werk je regionaal, nationaal of ook internationaal?
Ik werk zowel internationaal, nationaal als regionaal. De meeste klanten komen natuurlijk wel uit Nederland. Ik ben dan ook heel trots om bekende Nederlandse trekharmonica spelers als klant te hebben zoals Mark Söhngen, Frans Tromp, Onno Kuipers en Wilbert van Duinhoven (destijds lid van de band 'Pater Moeskroen') Naast deze bekende Nederlandse spelers heb ik ook buitenlandse spelers als klant, bijvoorbeeld Roger Watson uit Engeland.
6) Garantie is een belangrijk item voor jouw klanten. Wat geef je voor garantie op: nieuwe instrumenten, reparaties en stemwerk?
Ik geloof dat ik nog nooit een limiet op garantie heb gegeven. Eigenlijk is het ook niet eerder voorgekomen dat een trekharmonica van mij is teruggekomen met ernstige mankementen. Het is gewoon een kwestie van vertrouwen. Mochten er desondanks toch reparaties nodig zijn dan herstel ik dat kosteloos. Voor het stemwerk geldt het- zelfde.
7) Voer je reparaties en stemwerk zelf uit of besteed je dat ook wel uit?
De reparaties en de trekharmonicabouw doe ik allemaal zelf en krijg hierbij hulp voor twee mid- dagen in de week. De stemreparaties voer ik altijd zelf uit in mijn eigen atelier.
8) Heb je een specialisme of waarin onderscheid jij je van je vakbroeders?
Mijn trekharmonica’s zijn te herkennen aan de typische ronde ‘Karel van der Leeuw sound’. Het geluid dat uit mijn kastjes komt is mijn specialisme. Op de tongen en de balg na maak ik namelijk alles zelf en met mijn 25 jaar ervaring heb ik mijn instrumenten steeds verder kunnen verbeteren tot wat ze nu zijn.
De kracht van een trekharmonica zit hem in de dynamiek ervan (in tegenstelling tot een accordeon die wat dat betreft veel vlakker is) en die dynamiek moetje volledig weten te benutten.
Door allerlei toeters en bellen aan een trekharmonica toe te voegen verliest het instrument steeds meer het dynamische karakter en dat is jammer. Ik ben geen voorstander van het gebruik van registers omdat dat ten koste gaat van het optimale geluid. De juiste vorm en de grootte van de luchtopening naar een tongenblok en de bouw van het i tongenblok is van wezenlijk belang voor een goed geluid.
Kenmerkend voor mijn instrumenten is dus de dynamiek, je kunt er zowel zacht als heel hard op spelen. Verder is er de mogelijkheid om extra knoppen toe te voegen (zonder concessies te hoeven doen aan het geluid). Zo verkoop ik bijvoorbeeld twee oftwee-en-halfrijers met extra bassen. Alles naar de wensen van de klant.
9) Wat zou je veranderd willen zien in de trekzakwereld?
Veel mensen streven ernaar om zoveel mogelijk 'nummertjes' uit het hoofd te leren. Dat is jammer. Ik zou wat meer creativiteit willen zien, spelenderwijs ontdekken wat het instrument allemaal kan zodat de muziek die je dan maakt ook meer gaat leven. Belangrijk hierbij is datje met de bassen een goede basis legt. Dat geeft je aan de melodiekant een hoop vrijheid qua timing .Speel ook bijvoorbeeld eens een 'majeur' deun in een 'mineur' stemming of zet een 3/4 maat eens om in 6/8 maat, zo leer je je instrument kennen en kan een simpele deun al heel anders doen klinken.
10) Speel je zelf ook trekharmonica of aanverwant instrument?
Uiteraard speel ikzelf trekharmonica maar ook accordeon. Als solist maar ook (als duo of trio) met de groep 'De lopende band' ben ik entertainer voor onder andere bruiloften en partijen.
11) Wat vind je van het DN?
Het Diatonisch nieuwsblad is een leuk blad met goede en interessante artikelen. Ga zo door!